gorski kotar · hrana · povrće · priča

Priča o krumpiru

Krumpir je biljka koja nam je došla s Anda, a u prehrani se koristi gomolj. Mi Gorani volimo krumpir. A još kada, poput mene, imate ličke gene, krumpir je povrće koje uvijek moraš imati u smočnici, podrumu, trapu i osnovna zimnica za koju se najprije pobrineš. Krumpir je često na jelovniku i to u raznim varijacijama. Od najpoznatijih ličkih pola pa do slanca kuhanog u kori i posluženog uz sir škripavac ili sarmu. Krumpir je oduvijek bio hranitelj obitelji te uz brašno, predstavljao osnovnu namirnicu koju je svaka kuća morala imati.

pole od krumpira

Pole od krumpira su jedno od omiljenih načina pripreme i svakako su dio autohtone kuhinje Like i Gorskog kotara. Krumpiri podjednake veličine se dobro operu te uzdužno prerežu, pospu krupnom solju i protrljaju jedna o drugu dok se ne stvori bijela pjenica na rubovima. Tako osoljene pole se stavljaju u vruću pećnicu prerezom prema gore i peku dok ne porumene. Možete ih oplemeniti ploškicama slanine pred kraj pečenja. Ako znam da je krumpir domaći i od provjerenog proizvođača, jedemo ga s korom, ništa ne bacamo.

Oslušnete li u proljeće ljude na selu, često čujete priče hoće li se saditi ranije ili kasnije, koju sortu će saditi, hoće li raditi jamice ili jarke i hoće li “baciti umjeta” i slično. U ovim krajevima se najprije na njivi pobrine za sadnju krumpira, a ostalo ako bude i ako ostane mjesta. U posljednjih godinu dana čak i sam grad Vrbovsko potiče sadnju krumpira kako bi se održala tradicija i potaklo mještane na samoodrživost.

Sjećam se djetinjstva na selu i pomaganja baki kada smo mi, djeca svakog jutra skupljali krumpirove zlatice i uklanjali ih da njihove ličinke ne unište list krumpira. Kada bi došlo vrijeme za kopanje, djed bi uzeo kosu i kosio krumpirovu cimu. Kopanje i pobiranje krumpira je bila cijela radna akcija. Takav krumpir je bio i ostao najslađi.

Njegova nutritivna vrijednost prilično ovisi o tome kako ga pripremate. Oni slasni prženi krumpirići i čips su i “najgori” što se tiče zdrave prehrane, ali tko im može odoljeti! Najzdraviji način je kuhanje u kori ili na pari, pirjanje i pečenje. Često ga pripremam kao pole, u padeli na masti ili kao pire. Uz kiseli kupus i suho, dimljeno meso ga obavezno samo skuham u kori. Naravno, uz ribu često ide salata od krumpira. Probala sam ga peći i na roštilju i moram reći da je odličan. Možete ga puniti pa zapeći u pećnici, slagati musaku ili pastirsku pitu. Fino se slaže s vlascem ili mljevenom ljutom paprikom. Od kuhanog krumpira prave se knedle punjene šljivama ili marelicama, a slasne njoke da ne spominjem. Stvarno ima puno načina kako možete pripremiti krumpir, a u staroj bilježnici sam našla i recept za kolač od krumpira.

U staroj bilježnici postoji recept za “Koch od krumpira” pa vam pišem recept kako se tamo navodi:

“Krumpir skuhati i durhpasirati, 25 dg krumpira, 15 dg cukra, 3 žutanjka, a od bjelanjka snijeg i korice od limuna. Pleh namazati i lijepo žuto ispeci.”

Na koncu, mogu reći da krumpir s naših stolova zasigurno neće nestati, a vrijeme pokazuje da se uzgoj vlastite, domaće hrane sve više cijeni.

krumpir s mesom ispod peke
pečeni krumpir

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s