gorski kotar · hrana · slano

Goranski nadjev

Kada razmišljam o goranskoj, domaćoj kuhinji, neizostavna su jela koja se pripremaju povodom blagdana. U vrijeme Uskrsa to je goranski nadjev. Jeste li ga već kušali?

Ako je išta autohtono i karakteristično za tradicionalna jela u Gorskom kotaru, to je upravo goranski nadjev. U vrijeme Uskrsa, svako selo, svaka kuća, svaka domaćica ili domaćin priprema nadjev ili neku varijantu istoga. Ovo jelo vidim kao neizostavnu ponudu u goranskim ugostiteljskim objektima, kao hladni narezak i nešto što bismo trebali zaštititi.

Divna je to tradicija koju sam rado primila i nastojim ju sačuvati. Nadjev sam naučila pripremati uz svog pokojnog svekra, a svaka priprema je počinjala rano ujutro uz rakijicu da nam nadjev bude uspješan.

Goranski nadjev je specijalitet koji je u prošlosti bio jelo seljaka i kosaca. Domaćice su na taj način mogle nahraniti radnike i svoju obitelj uz malo mesa, jaja, suhog kruha i luka. Ono što je tada bilo možda hrana za siromašne, danas je pravi gastro biser i svakako ga isprobajte.

U Gorskom kotaru se nadjev radi u jako puno varijanti i isto tako se drugačije naziva, ovisno u kojem mjestu se pravi. Crnoluški želudac, želodac, budla, nadelo, nadev, hrge…sve su to varijante goranskog nadjeva. U severinskom kraju, dijelu Vrbovskog uz Kupu ponudit će vas hrgama. Za izradu hrga ravilo je 1 hrga – 1 jaje. Suhi kruh se nasjecka na kockice i pomiješa s umućenim jajima, a špek i mladi luk se poprže na svinjskoj masti te se pomiješa s kruhom koji je upio jaja. Od toga se rade hrge, poput knedli te se uvaljaju u bijelo pšenično brašno da budu glatke. Kuhaju se u slanoj vodi ili u vodi gdje se kuhala uskrsna šunka. Osnova svakog nadjeva su šunka, špek, svježa jaja, suhi kruh i mladi luk. Tradicionalno se nadjeva, puni dimljeni svinjski želudac no sada već postoje modernije varijante gdje se koriste crijeva za salame. Može se kuhati i u platnenoj krpi ili nekom kalupu, a može se i peći u pećnici. Poslužuje se ohlađen i narezan uz kuhanu šunku, kuhana jaja, mladi luk i hren.

Ako se želite okušati u pripremi ovog autohtonog goranskog jela, Gorski kotao vam donosi recept iz Vrbovskog iz stare bilježnice. Količinu sastojaka prilagodite po želji i potrebi, ovisno za koliko ljudi pripremate.

Sastojci za goranski nadjev:

  • 10 do 20 jaja
  • 250 g špeka
  • 250 g šunke
  • malo više od ¼ kg kruha (starog ) 
  • sol i papar
  • mladi luk (zeleni dio)
  • ako je mokro, malo mrvica ili kukuruznog brašna

Ovo su neki osnovni omjeri, a količina se prilagođava ovisno koliko nadjeva radim. U većim obiteljima radi se i o 50 do 60 pa i do 100 jaja. Ja radim od 20 do 25 jaja i prema tome prilagodim ostale sastojke.

Šunku i špek skuham dan ranije i ostavim da se hladi u vodi u kojoj se kuhalo. Naravno da je najbolje ako imate domaće suho, dimljeno meso. U nekim varijantama nadjeva šunka se ne kuha, a špek se nareže na kockice i malo poprži. Šunka, špek, mladi luk i kruh se nasjeckaju i to je najteži dio posla. U to se dodaju razmućena jaja te sol i papar. Smjesa se dobro izmiješa i ostavi da malo odstoji da se sastojci prožmu. Dimljeni svinjski želudac ili šira crijeva se namoče da budu elastična i pune se smjesom. Treba paziti da se ne prepune jer jaja kuhanjem udvostručuju volumen. Krajevi se dobro zavežu ili zašiju da smjesa ne bi curila. Nadjev se kuha u puno vode i za vrijeme kuhanja ga treba bockati da izađe višak zraka. Nakon sat do sat i pol nadjev je kuhan i treba ga izvaditi te ostaviti da se ohladi.

Nadjev možete peći u pećnici tako da stavite smjesu u podmazan kalup i taj kalup u veći kalup ispunjen vodom. Pecite na nekih 200 stupnjeva oko sat vremena. 

Dobar tek!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.