gorski kotar · hrana · slano

Goranski nadjev

Kada razmišljam o goranskoj, domaćoj kuhinji, neizostavna su jela koja se pripremaju povodom blagdana. U vrijeme Uskrsa to je goranski nadjev. Jeste li ga već kušali?

Ako je išta autohtono i karakteristično za tradicionalna jela u Gorskom kotaru, to je upravo goranski nadjev. U vrijeme Uskrsa, svako selo, svaka kuća, svaka domaćica ili domaćin priprema nadjev ili neku varijantu istoga. Ovo jelo vidim kao neizostavnu ponudu u goranskim ugostiteljskim objektima, kao hladni narezak i nešto što bismo trebali zaštititi.

Divna je to tradicija koju sam rado primila i nastojim ju sačuvati. Nadjev sam naučila pripremati uz svog pokojnog svekra, a svaka priprema je počinjala rano ujutro uz rakijicu da nam nadjev bude uspješan.

Goranski nadjev je specijalitet koji je u prošlosti bio jelo seljaka i kosaca. Domaćice su na taj način mogle nahraniti radnike i svoju obitelj uz malo mesa, jaja, suhog kruha i luka. Ono što je tada bilo možda hrana za siromašne, danas je pravi gastro biser i svakako ga isprobajte.

U Gorskom kotaru se nadjev radi u jako puno varijanti i isto tako se drugačije naziva, ovisno u kojem mjestu se pravi. Crnoluški želudac, želodac, budla, nadelo, nadev, hrge…sve su to varijante goranskog nadjeva. U severinskom kraju, dijelu Vrbovskog uz Kupu ponudit će vas hrgama. Za izradu hrga ravilo je 1 hrga – 1 jaje. Suhi kruh se nasjecka na kockice i pomiješa s umućenim jajima, a špek i mladi luk se poprže na svinjskoj masti te se pomiješa s kruhom koji je upio jaja. Od toga se rade hrge, poput knedli te se uvaljaju u bijelo pšenično brašno da budu glatke. Kuhaju se u slanoj vodi ili u vodi gdje se kuhala uskrsna šunka. Osnova svakog nadjeva su šunka, špek, svježa jaja, suhi kruh i mladi luk. Tradicionalno se nadjeva, puni dimljeni svinjski želudac no sada već postoje modernije varijante gdje se koriste crijeva za salame. Može se kuhati i u platnenoj krpi ili nekom kalupu, a može se i peći u pećnici. Poslužuje se ohlađen i narezan uz kuhanu šunku, kuhana jaja, mladi luk i hren.

Ako se želite okušati u pripremi ovog autohtonog goranskog jela, Gorski kotao vam donosi recept iz Vrbovskog iz stare bilježnice. Količinu sastojaka prilagodite po želji i potrebi, ovisno za koliko ljudi pripremate.

Sastojci za goranski nadjev:

 • 10 do 20 jaja
 • 250 g špeka
 • 250 g šunke
 • malo više od ¼ kg kruha (starog ) 
 • sol i papar
 • mladi luk (zeleni dio)
 • ako je mokro, malo mrvica ili kukuruznog brašna

Ovo su neki osnovni omjeri, a količina se prilagođava ovisno koliko nadjeva radim. U većim obiteljima radi se i o 50 do 60 pa i do 100 jaja. Ja radim od 20 do 25 jaja i prema tome prilagodim ostale sastojke.

Šunku i špek skuham dan ranije i ostavim da se hladi u vodi u kojoj se kuhalo. Naravno da je najbolje ako imate domaće suho, dimljeno meso. U nekim varijantama nadjeva šunka se ne kuha, a špek se nareže na kockice i malo poprži. Šunka, špek, mladi luk i kruh se nasjeckaju i to je najteži dio posla. U to se dodaju razmućena jaja te sol i papar. Smjesa se dobro izmiješa i ostavi da malo odstoji da se sastojci prožmu. Dimljeni svinjski želudac ili šira crijeva se namoče da budu elastična i pune se smjesom. Treba paziti da se ne prepune jer jaja kuhanjem udvostručuju volumen. Krajevi se dobro zavežu ili zašiju da smjesa ne bi curila. Nadjev se kuha u puno vode i za vrijeme kuhanja ga treba bockati da izađe višak zraka. Nakon sat do sat i pol nadjev je kuhan i treba ga izvaditi te ostaviti da se ohladi.

Nadjev možete peći u pećnici tako da stavite smjesu u podmazan kalup i taj kalup u veći kalup ispunjen vodom. Pecite na nekih 200 stupnjeva oko sat vremena. 

Dobar tek!

4 misli o “Goranski nadjev

 1. ovaj specijalitet vezan uz Gorski kotar koji se priprema za Uskrs,potrebno je zaštititi na Europskoj razini kao što je zaštičeno Varaždinsko zelje,maslinovo ulje,rauni sirevi,pršuti itd.Gorani potrudite se,dok je još vrijeme.Sretan Uskrs svima koji slave.

  Sviđa mi se

   1. Na vama mladima je da se to jelo zaštiti na Europskoj razini.Nužno bi bilo uključiti u taj projekt turistične zajednice pojedinih mjesta a napose grada Delnice.Apelirajte na predstavnike tih turističkih zajednica pa se zajedno potrudite.Puno pozdrava iz Kamnika,Slo.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.