gorski kotar · hrana · pita · povrće · sir · slano

Šarena slana pita

Recept za ovu slanu pitu sam dobila od FB prijateljice Jolande. Kreativka u kuhinji, maštovita u kulinarstvu, Jolanda stvara čuda i njena jela čovjek jede najprije očima. Uvijek volim vidjeti što priprema jer me često inspirira. Tako sam i ja, vidjevši pitu koju je Jolanda pripremila samo sa šparogama, poželjela imati recept i pokušati pripremiti ovo slano jelo. Volim ljude koji dijele svoje recepte s drugima, to mi je baš poput nekog širenja dobre energije. Ovu pitu sam, stoga, u svoju bilježnicu zapisala kao Jolandinu pitu.

Šarena pita je prava pita od prhkog tijesta samo u slanoj varijanti. U Jolandinom receptu idu samo šparoge (koristila je jedan “mac”), a ja sam si dala oduška pa stavila još i tikvice, ljubičasti luk, žutu slatku papriku, koktel rajčice i tanke trakice pršuta. Mislim da možete kombinirati povrće koje volite i poigrati se okusom i izgledom. Pita je vrlo dekorativna i ukusna.

Pošto danas idemo kod mojih roditelja na ručak, mislim da će baš lijepo izgledati na stolu uz pečenu janjetinu koju moja majka priprema za Uskrs.

Sastojci za šarenu slanu pitu:

Za prhko tijesto:

  • 200 g brašna (koristila sam pola glatko, pola oštro)
  • 100 g maslaca (ja sam stavila pola mast, pola maslac)
  • 1 jaje
  • sok od pola limuna
  • malo soli

Za kremu:

  • 250 g milerama (ja sam stavila mascarpone sir)
  • 250 g mladog sira (ja sam stavila posni, meki kravlji sir)
  • 4 jaja
  • sol i papar
  • malo muškatnog oraščića
  • šparoge (u original receptu jedan “mac”, a ja sam stavila samo nekoliko šparoga)
  • ostalo šareno povrće (po želji)

Priprema:

Brašno i hladnu masnoću natrljajte rukama da dobijete mrvičastu smjesu, posolite, dodajte sok od pola limuna i jaje pa zamijesite kompaktno tijesto. Ukoliko vam se čini presuho (ovisi kakvo je brašno), možete dodati žlicu kiselog vrhnja. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na nekih sat vremena da odmori.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Pleh za pitu namastite i dobro pospite brašnom ili stavite masni papir. Razvaljano tijesto premjestite u pleh pa uredite rubove, maknite višak tijesta. Od viška možete izraditi ukrase za vašu pitu. Izbockajte tijesto vilicom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Stavite masni papir preko tijesta pa istresite grah koji vam služi kao uteg da tijesto ne nabubri. Pecite tako “na slijepo” 10 min na 180 stupnjeva. Nakon tih 10 min možete maknuti papir s grahom pa pecite još 5-6 min.

Obarite šparoge pa odvojite nekoliko za ukras. Pripremite ostalo povrće po želji. Koktel rajčice sam prepolovila, tikvice, papriku i luk narezala na ploške, pršut na trakice.

Za kremu dobro izradite sir, mileram, jaja, sol, papar i muškatni oraščić. Izlijte dio smjese preko tijesta pa poslažite obarene šparoge. Dodajte ostatak kreme pa ostatak šparogi. Pitu pecite još 40 min na 180 stupnjeva.

Ja sam odmah izlila svu kremu pa stavila na 10 min u pećnicu da se malo učvrsti kako mi povrće ne bi potonulo. Zatim sam poslagala povrće i trakice pršuta od kojih sam s onim ostatkom tijesta napravila uvrnute štapiće. Pekla sam pitu još 35 min.

Dajte mašti na volju i igrajte se, ovaj recept vam to dopušta. Hvala dragoj Jolandi na inspiraciji.

Dobar tek!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.