gorski kotar · hrana · sir · slastica · voće · vrhnje

Cheesecake u čaši

Uskoro kreće sezona bobičastog voća, a prve će nam zamirisati jagode. Najmirisnije su šumske, a najslađe su bile one u sokaku iza kuće mojih bake i djeda u Lici u malom mjestu Brlogu. Još uvijek pamtim rosna jutra kada bih odmah po ustajanju krenula nabrati dozu mirisnih šumskih jagoda, a djed me učio kako ih nanizati na vlat trave ili napraviti košaricu od listova. I danas me oduševe kada ih pronađem u obližnjem šumarku blizu kuće.

Jagode ne podnose skladištenje, a najukusnije su kada ih uberemo svježe i odmah pojedeno. Volim jagode, no moram priznati da imam averziju prema kupljenima i rijetko ih kupujem u centrima. Čak sam nekoliko puta imala alergijsku reakciju na kupljene jagode. Najslađe su one iz vlastitog vrta ili ih nabavite od domaćih malih uzgajivača. Naravno, ako imate dobre susjede, možda vam dopuste da se uvalite u njihov jagodnjak.

Kolači s jagodama su lagani i osvježavajući, Jagode se izvrsno slažu s čokoladom ili s laganim kremama sa sirom ili vanilijom. Jedan od omiljenih proljetnih kolača mi je cheesecake s jagodama, a ovaj put sam ga smjestila u čašu pa za ovu slasticu ne morate paliti pećnicu. Naravno, možete ga raditi i s nekim drugim voćem po želji.

Sastojci za cheesecake u čaši (za nekoliko čašica):

Podloga:

  • 60 g integralnog keksa
  • 25 g maslaca

Krema:

  • 100 g grčkog jogurta
  • 50 g krem sira
  • 75 g slatkog vrhnja (za šlag)
  • 1-2 žlice šećera u prahu ili meda za zaslađivanje (možete dodati i neki drugi zaslađivač po želji)
  • jagode ili neko drugo voće

Za preljev:

  • 80 g bijele ili tamne čokolade
  • 1 žlica ulja

Priprema:

Kekse usitnite u blenderu ili ih jednostavno stavite u vrećicu pa povaljajte valjkom (tako će ostati krupniji komadići). Možete kupiti i već mljevene plazma kekse. Rastopite maslac i pomiješajte s keksima u mrvičastu smjesu. Ja nisam dodavala dodatni šećer jer su keksi već slatki. Smjesu rasporedite u zdjelice, čaše ili obične staklenke, malo stisnite pomoću oblog dijela žlice, te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača.

Za kremu istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine.

Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa, složite jagode nasjeckane na komadiće, zatim opet kremu,

Za preljev otopite čokoladu s uljem, malo prohladite i dok je još uvijek tekuća prelijte po kremi. Za dekoraciju složite još voća na vrh te dodajte listić mente ili melise. Ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena. Prije posluživanja ostavite da odstoji 15 min na sobnoj temperaturi.

Dobar tek!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.