gorski kotar · slastica · torta

Uskrsna torta

(recept s početka 20. stoljeća)

Prelistavajući stare kuharice naišla sam na recept za uskrsnu tortu. Naravno da me zaintrigirao da ga isprobam u ovo vrijeme kada razmišljamo što pripremati za blagdane koji nam stižu. U Gorskom kotaru se, tradicionalno za Uskrs, pripremaju goranski nadjev, šunka, neko blagdansko pečenje, a od slastica tu su najčešće orehnjača, makovnjača, karubnjača, kuglofi te slatki kruh poput pince.

Između te hrane uskrsna torta djeluje poput elegantnijeg slatkiša, nešto čime se domaćica dičila i pohvalila gostima.

Ova torta se sastoji od jednostavnog, ali mekog biskvita aromatiziranog limunom te kreme od brašna, mlijeka te puno maslaca i šećera. Slatka, je, prava starinska kakvih se sjećamo s dječjih rođendana. Ne sadrži prašak za pecivo, margarin ili neke druge dodatke. Za prvi put sam je radila baš po receptu i s domaćim jajima, osim što sam kremu radila sa škrobnim brašnom, a ne glatkim, pšeničnim. U kremu sam također dodala limunovu koricu. Uz ovu tortu izvrsno ide neki domaći liker poput likera od divlje trešnje s cimetom i klinčićima ili ohlađeni pjenušac.

Biskvit iz ovog recepta je divno mekan, sočan i žut zbog domaćih jaja, a limunova korica i sok mu daju dozu svježine. Idući put ću i u biskvit i u kremu staviti manje šećera, a dio maslaca u kremi zamijeniti krem sirom ili slatkim vrhnjem.

Mislim da bi dobro išao i neki kiselkasti pekmez na biskvit između redova kreme, možda od maline ili jagode.

Recept vam pišem onako kako je navedeno u kuharici. Domaćica navodi da se biskvit treba ispeći dan ranije i da se žumanjci moraju tući sa šećerom barem pola sata.

Recept za uskrsnu tortu

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 110 g brašna
  • korica i sok limuna

Krema:

  • 2,5 dl hladnog mlijeka
  • 2 žlice brašna
  • 140 g maslaca
  • 140 g šećera u prahu

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka te istucite snijeg uz dodatak mrvice soli. Žumanjke dugo miješajte sa šećerom da dobijete svijetlu i glatku smjesu. Dodajte sok i koricu limuna. U tu smjesu stavite prosijano brašno, žlicu po žlicu uz miješanje. Umiješajte pažljivo snijeg od bjelanjaka. Biskvit pecite u kalupu za torte nekih 30 do 40 min na 170 stupnjeva. Kalup premažite maslacem i pospite brašnom ili mrvicama. Moj kalup je promjera 20 cm. Drvenim štapićem probajte je li biskvit pečen. Ostavite da se potpuno ohladi i prerežite ga na 3 dijela.

Za kremu stavite hladno mlijeko u zdjelu de umutite brašno (ja sam stavila škrobno brašno). Smjesu miješajte dok se zagrijava i kuhajte na skroz laganoj vatri. Bit će gusta. Kuhanu smjesu ostavite da se ohladi. Omekšali maslac izradite sa šećerom u prahu. Ja sam stavila i limunovu koricu te sve dobro izmiješala. Ohlađenu, kuhanu smjesu izmiješajte sa smjesom maslaca i šećera u glatku kremu.

Na stalak za tortu stavite dio biskvita koji ima gornju koricu, namažite kremom, a zatim srednji biskvit pa krema i završite s dijelom biskvita koji se u kalupu pekao dolje da vam površina bude ravna. Cijelu tortu premažite kremom. Možete ju dodatno ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem, bombonima u obliku pisanica ili nekim bobičastim voćem ili jestivim cvijećem poput ljubičica ili jaglaca. Prije posluživanja izvadite tortu na sobnu temperaturu da se krema malo opusti. Poslužite uz neko desertno vino, pjenušac ili neki dobar liker. 

Dobar tek!

Jedna misao o “Uskrsna torta

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.