hrana · namaz · povrće · slano

Ljuti umak od paprike i rajčice s čilijem

Ljubitelj sam ljutine čilija u svim oblicima. Često ga koristim u sušenom i mljevenom obliku i dodajem u gulaše, paprikaše, čušpajze ili grah sa suhim mesom. Sijem vlastiti čili, a prijatelji već znaju da volim ljuto pa često do mene doluta i neka ekstremno ljuta papričica na probu. Vjerujem kako znate za slavne Carolinu Reaper, Trinidad Scorpion Moruga ili Habanero. Suprug i ja smo ih probali sve. On je hrabriji po tom pitanju, ali ni ja ne mogu odoljeti a da ne probam, iako svaki put sama sebi kažem “nikad više i šta ti je to trebalo!” One su stvarno ekstremno ljute i rijetki ljutoljupci ih koriste svakodnevno u jelima.

Za onaj poseban gušt uz neki dobar steak ili dodatak u jelima pravim ljuti umak od paprike i rajčice s dodatkom čilija. Umak je pikantan onoliko koliko čilija stavite, a ako ne volite ljuto, možete ga raditi u blagoj verziji sa slatkom paprikom. Izvrsno ide uz meso s roštilja, odreske, pečenja, krilca ili kao namaz za bruskete ili krekere. Gustoću umaka regulirate ukuhavanjem pa ako želite da bude više kao namaz, dulje ga kuhajte da tekućina ispari.

Sastojci za ljuti umak od paprike i rajčice s čilijem:

  • 3 kg rog paprike (možete koristiti i baburu, ali rog daje bolji okus, gustoću i boju)
  • 2 kg rajčice
  • 2 kg ljubičastog luka
  • 3 glavice češnjaka
  • 2 jabuke
  • čili (količina ovisi koliko ljuto želite)
  • maslinovo ulje
  • krupna sol
  • začinsko bilje (ružmarin, majčina dušica, origano…)
  • šećer
  • vinski ocat ili balsamički ocat
  • malo meda

Priprema:

Papriku prepolovite i odstaranite sjemenke i peteljku. Rajčicu prepolovite. Luk očistite i prepolovite. Češnjak samo prepolovite glavice popreko. Čilijima odstranite sjemenke (ako su ekstremno ljuti, koristite rukavice).

Povrće i jabuke stavite u pleh na papir za pečenja i pospite s malo maslinovog ulja, krupne soli i začinskog bilja. 

Pecite na 200 stupnjeva dok se paprike malo ne zapeku a ostalo povrće omekša. Umak će biti još bolje arome ako povrće ispečete na roštilju jer će dobiti onaj dimljeni šmek.

Pečeno povrće istresite skupa sa sokom u dublju zdjelu. Češnjak samo pritisnite da izađe pečeni dio pa ljuske odstranite. Kada se povrće ohladilo u soku od pečenja, ide druga faza pripreme.

U veću zdjelu dodajte par žlica maslinovog ulja. Povrće propasirajte ili usitnite štapnim mikserom. Ja koristim blender. Smjesu zagrijavajte do ključanja i zatim smanjite plin. Pazite, gusto je i zna špricati. Kušajte pa prema ukusu dodajte soli i šećera. Umak kuhajte do željene gustoće uz stalno miješanje da vam ne zagori. Pred kraj kuhanja dodajte malo octa i dvije žlice meda. 

Teglice (koristim manje) operite, posušite i stavite u pećnicu na 120 stupnjeva na pola sata. Vruće teglice pažljivo izvadite i odmah sipajte vrući umak te čvrsto zatvorite. Teglice okrenite naopako i ostavite da se postepeno hlade. Tako pripremljen umak može dugo stajati na suhom i tamnom mjestu, ali nakon otvaranja ga čuvajte u hladnjaku te potrošite kroz nekoliko dana.

Dobar tek!

 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.