gorski kotar · hrana · slastica · voće

Mehlspajz

Zapisan s tek nekoliko redaka potrebnih namirnica, bez postupka pripreme i s imenom koje vuče na germanizam, mehlspajz je kolač kojeg ćete svi prepoznati kao onaj bakin, žuti kolač s trešnjama ili višnjama. Moram priznati da su mi trešnje najdraže kada ih jedem onako ubrane tog trena, svježe i hrskave, ali ove kupljene mi nije žao staviti u kolač. Naročito kada je riječ o isprobavanju recepta zapisanog prije sto i više godina. Jutros, dok ovo pišem, kolač je sočan i izvrsno prija uz šalicu kave pa razmišljam kako su te starinske slastice genijalne u svojoj jednostavnosti i imaju sasvim dovoljno slatkoće, sočnosti, izgledom su lijepe, a okusom podsjećaju na neka davna vremena. Kuhinja tada zamiriši drugačije, nostalgično.

Ako u internet tražilicu upišete pojam “mehlspajz”, nudi vam njemački izraz mehlspeizen što je izraz za neko ukusno jelo. objašnjenje je da je to kolač s brašnom ili poslastica. Od toga je došao izraz melšpajz za slatko jelo. Pretpostavljam da se tako uvriježio naziv za ovakav kolač s biskvitnim tijestom i voćem. Možete ga pripremati i s višnjama koje će dati više kiselosti. Priprema je vrlo jednostavna pa ako imate neko stablo trešnje u blizini, najveći dio posla će biti nabrati trešnje. Za početnike u pripremi slastica, ovo je odličan početak pa krenimo!

Sastojci za mehlspeiz:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica glatkog brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 žličica praška za pecivo
  • trešnje (stavila sam 300 g očišćenih)

Priprema:

Najprije operite trešnje, odstranite im koštice i peteljke (te ponekog crva ako su domaće i nešpricane).

Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa umutite čvrst snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i umutite pjenastu smjesu (trebat će vam nekoliko minuta). Dodajte jako omekšali maslac i sve sjedinite u glatku smjesu.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa pomalo dodajite žutoj smjesi. Bit će gusto, ali nemojte dolijevati nikakvu tekućinu. Ukoliko vam se teško miksa, dodajte žlicu umućenih bjelanjaka da malo razrijedite. Kada se brašno sjedinilo u žutoj smjesi, žlicom dodajte bjelanjke te promiješajte ne koristeći mikser.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pleh obložite papirom za pečenje te izlijte pripremljenu smjesu. Pekla sam u manjem plehu dimenzija 32×20 cm. Po smjesi rasporedite trešnje (ili višnje). Kolač pecite nekih 20 ili 25 min dok ne porumeni. provjerite čačkalicom je li pečen. Izvadite iz pećnice pa prekrijte krpom dok se hladi. Možete ga posuti šećerom u prahu.

Dobar tek!

3 misli o “Mehlspajz

  1. Na slovenskoj strani to zovemo prosta povitica, ne stavljamo kim nego peršin i manje jaja i malo čvaraka i ne štedimo na masti. Peršin se stavlja iz razloga što je masno, a peršin izbacuje iz tijela vodu koja se nakuplja iza masne hrane., Bravo, eto da se ne zaboravi prosta povitica. Pozdrav sa druge strane Kupe

    Sviđa mi se

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.